Olipodrigo

OLIPODRIGO is in het najaar van 2006 uitgekomen. De nieuwste CD van Törf. Olipodrigo is eigenlijk een ‘ratjetoe’, of een ‘allegaartje’ en ook een Spaanse stamppot. Die stamppot schijnt ooit meegenomen te zijn door Spaanse soldaten tijdens de tachtigjarige oorlog. Onze nieuwe cd heet Olipodrigo omdat hij olipodrigo is. De laatste cd’s hadden een duidelijke rode lijn: de dansmuziek van J.P. Beukema of de landschapspoëzie van Jan Boer. Maar op Olipodrigo hebben we verschillende zaken bij elkaar gebracht.

Traditionele stukken maar ook eigen tekst en muziek. Hele gedragen stukken maar ook een zeer hoog tempo wordt niet geschuwd. De invloeden zijn verschillend: Italiaans, Iers, Zweeds, Klezmer, folkrock en zeer Gronings. Maar Olipodrigo is vooral typisch Törf. De eigen stijl van Törf is onmiddellijk herkenbaar voor onze luisteraar. Maar wel een Törf in ontwikkeling. Voor de eerste keer in een zevenmansbezetting. Dit geeft mogelijkheden, van een kalm, bijna volledig stil, lied tot een muur van geluid in een opzwepende en stampende instrumental. Door de inbreng van Jos Kwakman en Marius Greiner slaat Törf nieuwe wegen in. De strakke ritmes van Jos en mediterrane arrangementen van Marius verbreden het geluid.

Op 24 en 25 september 2005 werden acht stukken opgenomen in onze vaste geluidsstudio: Thein in Bremen. Bijgaande foto’s toonde een geconcentreerd gezelschap in nauwe samenwerking met Friedrich Thein. In januari 2006 werden nogmaals vier stukken vastgelegd . Na het nodige mix, knip en plakwerk werd de CD in het najaar met een wervelende presentatie aan de wereld getoond.